Zašto je važna zaštita
dece od sunca?

Sunčevi UV zraci neophodni su za opstanak života na zemlji i utiču pozitivno na opšte stanje i zdravlje organizma, kontrolu životnog bioritma i sintezu vitamina D. Ipak, oni imaju i štetne efekte: kratkotrajne (crvenilo kože, smanjenje imunološkog odgovora) i dugotrajne (hronično oštećenje i rak kože).

Deca su osetljivija na sunčevo zračenje zbog drugačijih karakteristika kože u tom uzrastu, posebno pre 2. godine, kao i svakodnevnih životnih navika, te je neophodna posebna strategija za njihovu zaštitu od sunca.

Izloženost suncu značajno je veća u dečjem nego u odraslom dobu, pa akumulacija štetnih efekata UV zračenja u najvećoj meri nastaje tokom detinjstva, dok su posledice evidentne tek kasnije u životu. Glavni uzrok nastanka raka kože je preterano izlaganje suncu, posebno u detinjstvu i ranoj mladosti. Ukoliko zaštitimo dete od sunca, smanjujemo rizik da dobije rak kože kasnije, u odraslom dobu.

Pojava melanoma kod dece je retka i samo 2-3% slučajeva nastaje u ranom detinjstvu. Međutim, vremenom taj rizik postaje veći, pa melanom čini 7% svih maligniteta u uzrastu od 15 do 19 godina i drugi je najčešći rak kod mladih uzrasta od 15 do 29 godina, posebno ženskog pola. Takođe, broj dece obolele od melanoma uzrasta od 11 do 19 godina povećava se za 3% godišnje usled povećanog izlaganja suncu i češćeg korišćenja solarijuma u poslednjih pola veka.