PROGLAŠENI POBEDNICI KONKURSA „ZAŠTITA ZA SVE”

Drugu godinu zaredom, učitelji i đaci osnovnih škola u Srbiji u velikom broju pokazuju svoju kreativnost i nadahnutim radovima na temu odgovornog ponašanja na suncu zaslužuju vredne nagrade.

Nakon izuzetno uspešnog prošlogodišnjeg početka kampanje „Zaštita za sve”, koja za cilj ima kontinuiranu edukaciju dece u nižim razredima osnovnih škola u Srbiji o odgovornom ponašanju na suncu i zaštiti od sunca, učitelji i đaci su i ove godine pokazali snažnu volju i veliku energiju da nastave sa učenjem na ovu važnu temu, te su se u impresivnom broju odazvali pozivu da učestvuju u nagradnom konkursu na temu odgovornog ponašanja na suncu. 

Stručni žiri, sastavljen od predstavnika kompanije Beiersdorf i brenda Eucerin, Fonda B92 i marketinške agencije FCB Afirma, je, baš kao i prethodne godine, imao težak zadatak da u mnoštvu izvanrednih i maštovitih odeljenskih dečjih radova odabere najbolje. Posle pažljivog pregleda svih pristiglih radova, žiri je doneo odluku da glavnu nagradu konkursa, UV indikator - specijalni merač intenziteta sunčevog zračenja predviđen za postavljanje na istaknuto mesto na ulazu škola, dobije sledećih dvadeset osnovnoškolskih obrazovnih ustanova u Srbiji: „Prva vojvođanska brigada” i „Ivan Gundulić” iz Novog Sada, „Milica Pavlović” i „Vuk Karadžić” iz Čačka, „Dositej Obradović” iz Kruševca, „Mile Dubljević” iz Lajkovca, „Stari Grad” iz Užica, „Knez Lazar” iz Lazarevca, „Sveti Sava” iz Batočine, „Sveti Sava” iz Sremske Mitrovice, „Nikola Tesla” iz Novih Banovaca, „Svetozar Marković” iz Vranja, „Dimitrije Tucović” iz Čajetine, „Ljupče Španac” iz Bele Palanke, „Petefi brigada” iz Kule, „Vera Blagojević” iz Banje Koviljače, „Stanislav Binički” iz Jasike (Kruševac), „Bratstvo i jedinstvo” iz Kucure (Vrbas), kao i dve škole iz Beograda – zemunska „Boško Palkovljević Pinki” i novobeogradska „Borislav Pekić”.

Žiri je, podržan znanjem i elanom edukatora kampanje „Zaštita za sve”, odabrao i pet učiteljskih radova koji su nagrađeni jednodnevnim izletom u Beograd. Učiteljice koje su posebno motivisale svoja odeljenja i čiji su radovi pobrali najviše laskavih ocena su: Sanja Prodanov, OŠ „Miloš Crnjanski” iz Žablja, Svetlana Paunović, OŠ „Ivo Lola Ribar” iz Velikog Gradišta, Dragana Aleksić, OŠ „Vuk Karadžić” iz Negotina, Romana Bulić, OŠ „Mihajlo Pupin” iz Idvora i Marija Milovanović, OŠ „Stefan Nemanja” iz Niša.

Tačan datum održavanja izleta biće objavljen naknadno, a ovih pet učiteljica zajedno sa svojim odeljenjima biće u prilici da se takmiči za glavnu nagradu – opremanje učionice u vrednosti 250.000 dinara.   

Konkurs „Zaštita za sve” sprovodi se drugu godinu zaredom u okviru istoimene kampanje koju organizuju Eucerin Srbija i Fond B92, a uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Rok za predaju konkursnog materijala istekao je 7. marta 2020. Na konkursu su učestvovali učitelji prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda osnovnih škola iz cele Srbije, koji su prošli online edukaciju i time stekli sertifikat o stručnom usavršavanju. Konkursni zadatak za učitelje je podrazumevao da na osnovu znanja, materijala za rad sа đacima i formulara koje dobiju kroz online edukaciju, osmisle kreativni čas ili aktivnost sa svojim đacima, kao i da edukuju svoje đake i animiraju ih da pripreme radove na temu „Dva lica sunca”.

Detaljne informacije o konkursu i lista izabranih škola, odeljenja i učitelja dostupne su na sajtu www.zastitazasve.rs