Održane prve edukacije o odgovornom ponašanju na suncu

U okviru društveno odgovorne kampanje „Zaštita za sve”, do sada su, u najvećim školama u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, održane četiri edukacije o odgovornom ponašanju na suncu za prosvetne radnike koji rade sa decom ranog školskog uzrasta. Kampanju sistemske edukacije o značaju zaštite od UV zračenja u ranom detinjstvu „Zaštita za sve, sprovode Eucerin Srbija i Fond B92, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Edukacije u Novom Sadu, koje su održane u osnovnim školama „Dušan Radović” i „Svetozar Toza Marković”, vodila je članica Stručnog saveta kampanje, ass. dr sci. med. Tatjana Roš sa Klinike za kožne i venerične bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Edukaciju u Nišu, održanu u Osnovnoj školi „Dušan Radović, vodila je doc. dr Danica Tiodorović iz Kliničkog centra Niš, koja je generalni sekretar Udruženja dermatovenerologa Srbije i član Stručnog saveta kampanje, dok je vođa edukacije u beogradskoj osnovnoj školi „Nikola Tesla bio doc. dr Dušan Škiljević, sa Klinike za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije, takođe član Stručnog saveta ove društveno odgovorne kampanje.

Uvaženi edukatori istakli su da informisanje prosvetnih radnika o posledicama nezaštićenog izlaganja suncu pomaže i u pogledu njihove lične zaštite, ali ih i podstiče da dalje edukuju decu. Pored toga, naglasili su da nezaštićeno i neograničeno izlaganje suncu kod dece, posebno ukoliko je ono praćeno opekotinama, može izazvati ozbiljne i dugoročne zdravstvene posledice, koje se najčešće pojavljuju tek u kasnijim godinama života. Dr Roš je zaključila je kako je važno da se sa primenom mera zaštite počne što ranije, te da deca nauče da se od 10 do 17 časova, kada je UV zračenje najintezivnije, ne izlažu direktno suncu i da, tokom perioda dana kada je UV zračenje manje, nose garderobu koja pokriva kožu tela, šešire sa obodom i naočare sa UV zaštitom.

Pomoćnica direktora i učiteljica Osnovne škole „Dušan Radović” iz Novog Sada, Halina Đurđević, istakla je značaj edukacije i stečenih znanja koje prosvetni radnici u narednom periodu treba da podele sa roditeljima i decom. Ona je naglasila da će radionice sa decom organizovati uz pomoć edukativnog materijala, koji su dobili i testirali tokom edukacije, a koji je dostupan u elektronskoj i pisanoj formi.

Edukacije za prosvetne radnike o odgovornom ponašanju na suncu u okviru kampanje „Zaštita za sve” organizovane su u najvećim školama u Srbiji po kriterijumu brojnosti đaka, sa ciljem da se o merama zaštite od sunca, kroz edukaciju prosvetnih radnika, informiše što veći broj dece.

Melita Ranđelović, edukator kampanje, podvukla je značaj angažovanja vrhunskih dermatologa u proces edukacije i konstatovala kako su evaluacije pokazale da su prosvetnim radnicima saznanja stečena na ovaj način značajna i da ih doživljavaju kao izrazito korisna.